dimecres, 4 de juny del 2008

NÚRIA (RIPOLLÈS)

Es pot arribar a Queralbs, el punt d'origen d'aquesta excursió, amb transport públic: cal agafar el tren fins l'estació de Ribes de Freser (línia Vic-Puigcerdà) i, d'allà mateix, el clàssic cremallera de Núria fins a Queralbs.
L'itinerari comença a la Plaça del Raig, a l'entrada del poble de Queralbs, on hi ha una font i un plafó informatiu. Des d'allà podem començar a seguir els senyals del sender de Gran Recorregut, el GR11, que segueix el mateix recorregut.
Si seguim les franges blanques i vermelles del GR cap amunt, i no les abandonem, ens acompanyaran tot el camí fins el Santuari de Núria. Un cop agafat el camí, no hi ha gaires possibilitats de desviar-se: va seguint el riu (el creua un parell de cops) i la via del cremallera.
El camí va pujant per bosc i per indrets més rocosos, i en alguns trams s'obté unes vistes espectaculars. La pujada és constant i forta fins la Creu d'en Riba, un indret des d'on ja es divisa l'esplanada del santuari i l'embassament de Núria. A partir d'allà ja només queda baixar un quart d'hora en direcció al santuari, al centre de la vall, a 2000 metres sobre el nivell del mar.
Per tornar, podem baixar pel mateix lloc o bé, si estem cansats, agafar el cremallera des de Núria cap avall.